Operationer

Vejledning i forbindelse med operation

Faste:

Da operationen vil foregå i fuld bedøvelse, skal barnet møde fastende, for fast føde/mælk i 5 timer,
for klare væsker i 3 timer, og for brystmælk i 5 timer.

Operation:

Bedøvelsen gives på maske af narkoselægen. I løbet af 1-2 minutter sover barnet. Forældre forlader først barnet, når det sover, og går tilbage til venteværelset. Vi henter jer igen, inden jeres barn vågner af bedøvelsen. Ofte er barnet uroligt og grædende under opvågningen, men husker det ikke.

Giv barnet praktisk, ikke fint tøj på. Barnet skal lade vandet inden operationen.

Efter operationen

Resten af dagen bør barnet holdes i ro.

Hvis der er opereret på polypper eller mandler er lidt blod i spyttet tilladeligt, men skulle der komme lidt blod fra næse eller mund, skal man lade barnet sutte på knuste isterninger.

Standser blødningen ikke efter 15-20 min. kan man tage på skadestuen. Efterblødninger er uhyrligt sjældne men søg læge hvis du er i tvivl.

Telefonnummer på akut telefonen udleveres på selve operationsdagen.

Børn der udelukkende har fået ilagt dræn må spise det de har lyst til når de kommer hjem, dog er det en god ide at begynde med lidt vand. Skulle der være smerter efter operationen, kan der gives Panodil.

Barnet skal holdes hjemme fra skole / institution og fritidsaktiviteter den pågældende dag.

Kontrol

Børn der har fået fjernet polypper skal møde til kontrol ca. 1 uge efter.

Børn der har fået ilagt dræn skal møde til første kontrol ca. 1 uge efter. Fremover med ca. 2-3 måneders mellemrum. Drænet falder ud af sig selv, når der er gået nogen tid. Det kan dreje sig om uger til måneder.

Et barn med dræn bør undgå at springe i vandet på hovedet eller dykke. At tage et brusebad eller karbad betyder ikke noget.

Flåd fra ører

Skulle der komme flåd fra et øre mere end 3-4 dage uden bedring, smerter eller feber, bør i snarest henvende jer til ørelægen med henblik på behandling.

Akuttelefon:
I tilfælde af spørgsmål eller andet efter operation, kan lægen træffes på et akutnummer, der udleveres på selve operationsdagen.